Tondelier Parkappartementen
Gent, 2023
Terwijl we alleen al in neem nu Parijs, Berlijn of Milaan ons niet anders kunnen inbeelden dan in appartementen te wonen langsheen brede lanen, meanderende dreven en parken ligt dat in Vlaamse steden nog anders. De concurrentie met het rijhuis met tuin bestaat, is groot en wordt vaak beslecht in de keuze voor deze ingeburgerde woonvorm. Het werk dat voorligt in de steden bevindt zich op niveau van de groene ruimte en tuinen op buurtniveau, maar tegelijk zijn we niet klaar met het wonen zelf. Terwijl we kunnen terugbogen op een rijke Europese geschiedenis als het over planfiguren van appartementen gaat, ligt het halen van een enigszins vergelijkbare plankwaliteit onder meer door commerciële druk vandaag moeilijk. Waar de keuken staat moest vaak ook al gewoond worden en kamers zijn tot slaapkamers verworden die maatprestaties moeten halen. Met de opdracht voor parkappartementen Tondelier te Gent ligt de kans voor om na te denken over appartementen als volwaardige gestapelde woningen die levensloopbestendig zijn en daarmee ook gezinnen kunnen verleiden. We stapelen drie woningen per laag die gekenmerkt worden door ruime inpandige terraskamers waarrond het woonprogramma zich verzamelt. Op de bovenste laag voorzien we twee dakwoningen met een semi- intensief groendak en plantvakken die kleine bomen en daktuinieren toelaten. Op het gelijkvloers wordt naast twee handelsruimtes een co-ruimte voorzien als een gedeelde ruimte waar bewoners net meer maat vinden voor een familiefeest, bewonersgesprek of gespeel.
De gevels zijn opgetrokken uit metselwerk, betonnen prefabelementen en cementering die in een grafische compositie verwikkeld staan zoals we ons bij een woongebouw aan een park voorstellen. Een groot volume wordt verschaald zonder zijn samenhang te verliezen. Hoe de woonunits verspreid zitten wordt subtiel vrijgelegd. Een publieke passage door het gebouw is getekend door een ‘interieur’ van lichtblauwe en witte banden in een geaccidenteerd dambordpatroon. De hoofdtoegang omrand door zwarte geglazuurde baksteen krijgt een groene inleg van pleister en schrijnwerk. Een buitenkamer aan het park.
i.s.m. Bureau Bouwtechniek, Opdrachtgever: Oryx Projects, Stabiliteit: Mouton, Technieken: Boydens Engineering, Hoofdaannemer: Jan De Nul