Cité du Bon Air
Anderlecht, 2016
De oorspronkelijke kwaliteiten van de tuinwijk Cité du Bon Air zijn de uniforme volumetrie, het eenvormige materialenpallet, de gerichte aandacht voor architecturale details en uiteraard de groene omgeving. Doorheen de tijd gingen echter veel van deze kwaliteiten verloren. De woningen zijn bouwfysisch in zeer slechte staat en niet meer aangepast aan de hedendaagse normen. Via een wedstrijd werd ono architectuur geselecteerd om een voorstel te formuleren voor de renovatie van één van deze woningen, met specifieke aandacht voor energie, binnenklimaat en duurzaam materiaalgebruik, binnen het budget van de sociale huisvestingsmaatschappij.
Na studiewerk rond energetische scenario’s, hun budgettaire impact, de terugverdientijden van de investeringen en de impact van de keuzes op het milieu, werd voor een scenario gekozen dat heel performant is op vlak van energiezuinigheid en comfort, en alle kansen open laat voor de toekomst om op vlak van energieopwekking op potentieel beste systemen over te schakelen (districtsverwarming). De woning werd gestript tot op haar structuur, en volledig opnieuw afgewerkt. Buiten werd een performante isolatie aangebracht met een ruwe cementering die verwijst naar het originele karakter van de woningen. De uitbreiding op het gelijkvloers werd gezien als een tuinpaviljoen, in contrast tot de woning open naar de groene omgeving toe. Dit houten volume werd verzelfstandigd door een betonnen plint, gearticuleerde hoeken en een teruggetrokken kroon. De groene kleur geeft een nieuwe impuls aan de wijk. Binnenin werd een eenvoudig materialenpallet gebruikt: wit gepleisterde wanden, polybeton vloer (en oorspronkelijke plankenvloer op de verdiepingen) en lichtgrijs gelakt schrijnwerk. Enkel het volume van toilet en uitbreiding werden bekleed met gebeitste multiplex wat deze ruimtes een eigen karakter geeft. De woning werd verbouwd tot drieslaapkamerwoning; hiertoe werd de zolderruimte met een nieuwe trap toegankelijk gemaakt. Door het aanbrengen van dakramen boven deze trap doet die ook dienst als licht- en ventilatieschacht voor de woning. Zo kan de woning via automatisch opengaande ramen gedurende de zomer natuurlijk geventileerd worden.
Opdrachtgever: Velux Belgium, Stabiliteit: Declerck & Partners, EPB, duurzaamheid en akoestiek: Daidalos-Peutz, Hoofdaannemer: Troubleyn nv, Fotografie: Filip Dujardin